Rouw en verlies


Rouw is het geheel van gevoelens en gedrag dat ontstaat bij een groot verlies. Rouwen is opnieuw beginnen. Niets is meer zoals het was. Wat geweest is, is voorgoed voorbij . Het is een natuurlijk proces dat iemand in staat stel het verlies te verwerken.
Rouw gaat 24 uur per dag door en gaat gepaard met heftige emoties zoals angst, woede, schuld, intense pijn, verwarring, verdriet, onbegrip en somberheid .Vaak lopen deze emoties ook nog eens allemaal door elkaar heen.
Ook kunnen zich lichamelijke klachten voordoen zoals slapeloosheid, verminderde energie, concentratiestoornissen, verminderde eetlust of overactief gedrag.

Rouwen kost tijd. Tijd en energie waarin de rouwende opnieuw het leven moet inrichten en zich moet aanpassen aan de nieuwe situatie waar hij/zij niet zelf voor gekozen heeft. En tijd om bij te komen na de intensieve en emotionele periode van verlies.

In de regel kunnen mensen samen met familie en vrienden het rouwproces goed vorm geven. Maar niet altijd. Soms blijft het rouwproces steken. Mensen kunnen dan oververmoeid raken en prikkelbaar worden. Men kan zijn/haar levensenergie verliezen en zelfs depressief worden. Dan is het verstandig om naast familie en vrienden professionele hulp en begeleiding te zoeken. Als counsellor bied ik tijdens de sessies ruimte, tijd en aandacht voor gevoelens, gedachten en ervaringen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om het verlies op een goede manier te verwerken waardoor aanvaarding van het verlies kan gaan plaatsvinden.


picture